De_zaal.jpg
Het_publiek.jpg
Schippers.jpg
de_winnaar_is___.jpg
ACTA.jpg
RonaldMcDonald.jpg
dewinnaars.jpg
Koenvanvelsen.jpg
PeterSwinnen.jpg
WivinaDemeester.jpg
HedydAnconaPublicatie.jpg
MoniqueVogelzangOCW.jpg
WINNAARS HEDY d'ANCONA-PRIJS 2012

Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) en Ronald McDonald Centre voor gehandicapte kinderen zijn de winnaars van de Hedy d'Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur 2012.

De jury noemt beide projecten in hoge mate excellent, zij het op verschillende vlakken. De projecten beslaan samen de breedte van de discussie die draait om betrokkenheid en professionele houding van zowel opdrachtgevers als architecten van gebouwen voor zorgfuncties.


Het ACTA is volgens de jury exceptioneel goed uitgewerkte architectuur; een gebouw van internationale allure. Tot in de kleinste details is het thema, een gestroomlijnde omgeving voor zorg, onderwijs en onderzoek, doorgevoerd. Het gebouw geeft patiënten, studenten en onderzoekers vertrouwen in het hoogstaande vak tandheelkunde.


Van het Ronald McDonald Centre gaat volgens de jury een sterke voorbeeldfunctie uit. 'Het sportcomplex voor gehandicapte kinderen laat zien hoe de droom van één persoon kan uitgroeien tot een indrukwekkend en origineel gebouw. Het gebouw is een plek waar kinderen met veel plezier komen om recreatief en competitief te sporten, zonder dat het een zorgfunctie uitstraalt.'

Op vrijdag 1 juni 2012 vond de feestelijke prijsuitreiking plaats in de Gotische Zaal van de Raad van State. De winnaars, Benthem Crouwel Architekten, Fact Architects en opdrachtgevers Vrije Universiteit en Stichting Ronald McDonald, ontvingen de gedeelde prijs van elk 10.000 euro uit handen van mevrouw Hedy d'Ancona.